* TURKSAT 4A GÜNCEL KANAL VE FREKANS LİSTESİ (ÜCRETSİZ ATV HD, STAR HD, SHOW HD, FOX HD VE DİĞERLERİ)
* TÜRKİYE, AVRUPA VE ORTA DOĞU İÇİN OTOMATİK AYAR BİLGİLERİ İLE BİRLİKTE SIKÇA SORULAN SORULAR KÖŞESİ
* UYDU ANTEN KURULUMCULARINA PARA ÖDEMEDEN AYARLARINIZI KENDİNİZ YAPABİLİRSİNİZ

12 Ocak 2014 Pazar

Frekans Kullanım Alanları

Radyo Frekans yayıncılıkta bir bilgi sinyali ile modüle edilmiş olan taşıyıcı sinyal anlamına gelir. Ancak, bu isim zamanla modüle edilsin, edilmesin, yüksek frekans anlamına da kullanılmaya başlanmıştır.

Modülasyon
Yayıncılıkta ses, görüntü ve data gibi bilgiler daha yüksek frekanslı bir elektromanyetik dalga yardımıyla yayınlanırlar. Yüksek frekanslı dalgaya radyo frekans denilir. Bu dalga RF kısaltmasıyla gösterilir. (RF yardımıyla taşınan bilgi de ses ise AF, görüntü ise VF kısaltmasıyla gösterilir.)
RF bir vericide oluşturulur, modüle edildikten, mikser ve yükselteçlerden geçtikten sonra yayınlanır; yani alıcılara gönderilir. Yayın ;

1. Yer vericileri ile yapılan karasal yayıncılık,
2. Yayın uydularıyla yapılan uydu yayıncılığı (DBS)
3. Kablo yardımıyla yapılan kablo yayıncılığı

olabilir. Genellikle, antenden yayınlanan RF dalga olarak, kablodaki RF ise sinyal olarak nitelendirilir.

Yayıncılıkta kullanılan frekanslar
Yayıncılıkta kullanılan RF sinyalleri uluslararası anlaşmalarla saptanmıştır.
Kullanım alanları karasal radyo ve televizyon yayıncılığının yanı sıra, uydu yayıncılığı, kablo yayıncılığı, halk bandı telsiz, navigasyon (hava trafik), navigasyon (deniz trafik), radyo link vb. çeşitli alanları kapsamaktadır.
Yayıncılıkta kullanılan bantlar tabloda gösterilmiştir. Tabloda yer alan VHF ya da UHF gibi kısaltmalar bandın kullanım alanından bağımsız olarak, bantlara verilen isimlerdir. Mesela VHF (very high frequency) 30-300 MHz. arasını, UHF (ultra high frequncy) 300 Mhz.-3 GHz. arasını ifade etmektedir.


 
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder